Ennen lagottoja meillä oli vehnäterrieri Kaisa (Sandmarks Number One 1989-1999), jonka kanssa kävin TOKO-treeneissä ja näyttelyissä. Kun Kaisa vuonna 1999 jouduttiin lopettamaan, olimme puoli vuotta ilman koiraa, kunnes silmiimme osui Helsingin Sanomissa kuvallinen ilmoitus lagottopennuista.
Päädyimme hankkimaan tuontipennun ja ensimmäinen lagottomme FIN MVA Peppi Delle Farnie saapui meille Italiasta toukokuussa 2000.
Ensimmäiseen näyttelyyn pääsimme Pepin kanssa osallistumaan vasta 2001 huhtikuussa, sillä Pepin rekisteripapereiden saapuminen Italiasta kesti hieman tavallista kauemmin. Peppi sai ensimmäisen sertinsä jo 2001 Voittaja-näyttelyssä, ja siitä lähtien on näyttelyitä tullut kierrettyä. Peppi oli BIS Suomen Lagottoklubin Klubishowssa vuonna 2003, tuomarina Eeva Rautala. Sittemmin Peppi on menestynyt veteraanikehissä, ja oli Vuoden Veteraani Näyttelylagotto 2008, sekä BIS-veteraani Klubishowssa samana vuonna. Peppi jouduttiin lopettamaan vajaa kuukautta ennen 14-vuotispäivää, tammikuussa 2014.
Pepin lisäksi olemme tuoneet yhteistyössä muiden kenneleiden kanssa yhteensä kahdeksan lagottoa Italiasta, sekä yhden tiineen nartun Tanskasta. Tuontikoirista kaikki eivät ole olleet jalostuskelpoisia, mutta sitäkin ihanampia kotikoiria niiden sijoitusperheille, mikä tietenkin on kaikista tärkeintä koirassa.
Ennen kasvatustyömme alkua oli lagottoja Suomessa varsin pieni määrä (vuoden 2001 loppuun mennessä rekisteröintejä 104). Suomalainen lagottoperhe (sekä koirat että ihmiset mukaanlukien) oli siis vielä varsin pieni ja tiivis yhteisö, jossa kaikki tunsivat toisensa. Sittemmin lagottojen määrä ja siinä samalla lagottoihmisten määrä on kasvanut hurjasti, ja on ollut mahtavaa olla mukana seuraamassa tätä kehitystä. Olen myös ollut tiiviisti mukana Suomen Lagottoklubin toiminnassa vuodesta 2004 lähtien, sekä hallituksen jäsenenä, että vuodesta 2006 lähtien jalostustoimikunnan jäsenenä.
Kun ensimmäinen pentueemme syntyi vuonna 2002, ei lagottojen terveystilanteesta ollut vielä juurikaan mitään tietoa. Muutamia koiria oli lonkkakuvattu, mutta muuten elettiin vielä sitä aikaa, jolloin lagotto miellettiin kaikinpuolin terveeksi roduksi. Vuosien varrella on tullut selväksi, että niin erityinen kuin lagotto onkin, on tässäkin rodussa sairauksia siinä missä muissakin. Omat koiramme ovat kuitenkin olleet perusterveitä, eikä eläinlääkärillä ole juurikaan tarvinnut asioida, muuten kuin rokotusten ja terveystarkastusten osalta.
Meillä on tämän 23 vuoden aikana syntynyt 15 pentuetta, yhteensä 77 pentua. Kasvatustyömme tavoitteena on reipas, hermorakenteeltaan tasapainoinen, terve, pitkäikäinen ja hyväntyyppinen lagotto, ja pyrkimyksenä on myös säilyttää rodun monimuotoisuutta omilla jalostusvalinnoilla. Jokainen yhdistelmä suunnitellaan sillä periaatteella, että siitä haluaa itse pitää pennun, ja useimmista pentueista meille onkin jäänyt kotiin yksi pentu. Tärkeää on myös säilyttää koirilla työkoiran ominaisuudet, hajutyöskentelyyn vaadittavat luonteenpiirteet. Laatu ennen määrää, eli kasvatustoimintamme tulee jatkossakin olemaan pienimuotoista, ja pyrkimyksenä on rodun geneettisen monimuotoisuuden säilyminen myös jatkossa, kun kaikki koirat eivät ole toisilleen läheistä sukua. Kaikki jalostuskoiramme ovat hyväluonteisia, terveystutkittuja ja näyttelyissä palkittuja. Noudatamme jalostusvalinnoissamme Suomen Lagottoklubin jalostuksen toimintaohjetta. Jalostustyömme perustuu suoraan Pepistä polveutuvaan emälinjaan, ja tavoitteena on säilyttää tämä Delle Farnie-koirista polveutuva sukulinja.
Kotona minulla asuvat Demi, Elle, Mila ja Merri. Jutan luona asuu Etta ja Effie. Näiden lisäksi 5 koiraa, Emma, Oreno, Kira, Dora ja Dada osaomistus- ja sijoituskodeissa. Sijoitusperheet ovat välttämättömiä, koska emme voi pitää kaikkia koiria luonamme kotona.
Saran ja Etan kanssa on treenattiin agilitya säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta ei kilpailumielessä. Rillan, Saran, Etan, Demin ja Milan kanssa on myöskin kokeiltu muutaman kerran jälkeä, hakua ja raunioita. Mila löysi syksyllä 2022 Sammatin ensimmäiset luonnontryffelit, ja Etta ja Elle ovat myös etsineet tryffelinhajua. Mila osallistui myös epäviralliseen tryffelikokeeseen Italiassa syksyllä 2021 ja viralliseen tryffelikokeeseen 2022. Koiriemme tärkein tehtävä on olla mukana jokapäiväisessä elämässämme kotona, mukana lenkeillä ja seurana muussakin menossa.
Koiramme käyvät näyttelyissä ja menestystä on tullut kohtalaisesti. Kasvateistamme viisitoista, sekä tuontikoiristamme kolme, on saavuttanut Suomen Muotovalion tittelin. Vuodesta 2008 lähtien olemme myös matkustaneet jonkun verran ulkomailla näyttelyissä, ja käyneet Maailman Voittaja-näyttelyissä vuosittain tapaamassa tuttuja lagottoihmisiä muista maista. Näyttelyharrastus on tuonut meille valtavasti uusia tuttuja, sekä täällä Suomessa, että ulkomailtakin. Näyttelyissä ehkä jopa itse kilpailua tärkeämpää onkin päästä tapaamaan tuttuja ja vaihtamaan kuulumisia.
Lagotot ovat ehdottomasti vieneet sydämemme ja tuntuu, ettei mikään muu koirarotu tunnu yhtä omalta kuin tämä. Suuri merkitys on tietysti sillä, että on päässyt näkemään kutakuinkin kaikki Suomessa jalostukseen käytetyt koirat ja voinut seurata rodun kehitystä ihan alusta alkaen. Jokainen lagotto on myöskin aivan omanlaisensa persoona, eikä näiden kikkuroiden kanssa tule koskaan aika pitkäksi!
Vuonna 2022 Suomen Kennelliitto myönsi kennelillemme Vuolasvirta-palkinnon ansiokkaasta kasvatustyöstä. Erityisen hienolta saavutus tuntuu siksi, että kaikki palkintoon vaadittavat tulokset saavutettiin koirilla, joiden jompi kumpi vanhempi on myöskin Nambervan.
-Krisse
Ensimmäinen pentueemme syntyi yhdistelmästä FIN EST MVA BDJSG-00 VDHBDJSG-00 EUJW-00 LVW-00 LVJW-00 Punatassun Anttonio & FIN MVA Peppi Delle Farnie vuonna 2002, silloin vielä ilman kennelnimeä (nimi lisättiin näillekin pennuille vuonna 2004). Tuohon aikaan ei vielä ollut montaa urosta mistä valita, ja päädyimme sukutaulun perusteella käyttämään Tonia, joka oli myös koon ja rakenteen puolesta hyvää vastapainoa Pepille. Pentueeseen syntyi kolme narttua (+ yksi kuollut uros pentu), joista jätimme kotiin Rillan (Nambervan Lorien, SERT, ROP). Rilla menestyi näyttelyissä melko vaatimattomasti, mutta osoittautui erinomaiseksi periyttäjäksi sekä terveys- että näyttelytuloksissa mitattuna. Manta kuoli vuonna 2012, Mytty vuonna 2014 ja Rilla viimeisenä syksyllä 2015.
Kennelnimi Nambervan anottiin vuonna 2003, ja vahvistettiin 2004, nimi pohjautuu perheemme ensimmäisen koiran, vehnäterrieri Sandmark’s Number One [nambervan] nimeen.
Seuraava pentue syntyi yhdistelmästä FIN S MVA SW-05 NORDW-05 FINW-06 Lapinlumon Allegro & FIN MVA Peppi Delle Farnie vuonna 2004, kaksi urosta ja kolme narttua (+ yksi kuolleena syntynyt uros). Olimme alkujaan miettineet Pepin toiseksi sulhoksi Lapinlumon Adamantea, mutta se olikin muuttanut Tanskaan, ja meille ehdotettiin sen veljeä Hamletia. Hamlet oli ihanan luonteinen ja komea uros. Tästä pentueesta tuli valitettavan isokokoisia lagottoja, parhaan näyttelytuloksen saavutti Nambervan Mellon (NUK1/EH). Osalla pentueesta ilmeni myös neurologisia oireita, joihin ei löydetty selitystä. Näistä syistä koko pentue jäi pois jalostuskäytöstä. Eetu kuoli jo vuonna 2010, Moora ja Nuka vuonna 2014, ja Muppe syksyllä 2016.
Kolmas pentueemme syntyi keväällä 2005 yhdistelmästä Bongiorno & Nambervan Lorien, jolloin syntyi kaksi urosta ja kaksi narttua. Indy valikoitui Rillan sulhoksi erilaisen sukunsa ja reippaan luonteensa ansiosta. Indy oli varsin kookas ja lonkkakuviin se ehti vasta astutuksen jälkeen, jolloin selvisi, ettei lonkat olleet ihan priimat. Tässä pentueessa on kolme SERT-voittajaa, joista kaksi on myös nykyisin FIN MVA. Pentueesta meille jäi kotiin Siska (FIN MVA Nambervan Nenya, 2x CACIB, 2x VARA-CACIB). Siska menestyi erinomaisesti näyttelyissä ja periytti hyvälonkkaisia jälkeläisiä. Siska on myös suorittanut luonnetestin hyväksytysti. Nino suoritti BH-koneen hyväksytysti ja on isä kahdelle pentueelle. SERT-voittaja Kessu on myös jättänyt yhden pentueen. Nelli lopetettiin vuoden 2017 lopulla, Siska keväällä 2019, Kessu kesällä 2019 ja Nino viimeisenä kesällä 2020.
Neljäs pentueemme syntyi lokakuussa 2007 yhdistelmästä FIN EST LTU RUS S N POHJ MVA ESTW-07 FINW-07 TK1 BH Gewitter Lo Fantom & Nambervan Lorien, kolme urosta ja yksi narttu (+yksi kuolleena syntynyt uros). Vito herätti kiinnostuksemme heti ensinäkemältä Lahden koiranäyttelyssä keväällä 2006, ja kun se lisäksi oli hyvälonkkainen ja muutenkin terve sekä äärimmäisen hienoluonteinen poika, oli valinta helppo. Sukutaulukin oli sopivan erilainen Rillaan verrattuna. Tästä pentueesta meille jäi kotiin ainoa tyttö, ”Prinsessa” Sara (FI EE MVA EE LT LV VMVA BALT VMVA HeVW-17 Nambervan Olandra, 1xCACIB). Sara kiersi näyttelyitä ulkomaita myöten ja menestyi erinomaisesti. Näyttelyiden vastapainoksi Saran kanssa treenattiin agilitya, tottista ja muutaman kerran kokeiltiin hakua ja raunioita. Saran jalostuskäyttö jäi yhteen pentueeseen, mutta onneksi laatu korvaa määrän. Veeti lopetettiin keväällä 2017, ja Remu kesällä 2018, Ossi alkutalvesta 2022 ja Sara viimeisenä marraskuussa 2023.
Viides pentueemme syntyi syyskuussa 2009 yhdistelmästä IT FIN MVA JWW-08 EUJW-08 Tenente Farinacci Di Villa Federici & FIN MVA Nambervan Nenya, neljä urosta ja kaksi narttua. Tenenteen tutustuimme Ruotsin maailmanvoittajanäyttelyssä, ja siitä se ajatus sitten lähti. Saimme Tenenten lainaksi Suomeen kesäksi 2009, ja kiersimme näyttelyitä, lonkkakuvissa käytiin myös, ja vaikka kennelliiton arvio on C/C, niin kuvannut lääkäri kehui lonkat hyviksi, joten otimme riskin ja teimme C-C-yhdistelmän. Pennuista vain yhdellä on C-lonkat, ja muilla A-B. Tässä pentueessa on kaksi FI MVA-tittelin saavuttanutta. Näistä pennuista vaalea narttu Etta (Nambervan Principessa Pretta, VARA-SERT) jäi Jutalle, ja uros Dino (FI MVA NO MVA EE MVA Nambervan Paladino, 1xCACIB) jäi parin mutkan kautta kotiin. Dino ja Moki lopetettiin kesällä 2022.
Vuonna 2009 toimme yhteistyössä kennel Lumiluxin kanssa leasingsopimuksella Tanskasta tiineen nartun Bonbons Sia di Domino (omistaja Kennel Lapinlumon), jonka pennuista sijoitimme yhden uroksen Lumilux Dio Divino ja yhden nartun FI MVA Lumilux Della Numero Uno. Molemmat ovat aivan ihania kotikoiria perheilleen, ja Della on menestynyt näyttelyissä. Valitettavasti jalostukseen emme voineet käyttää kumpaakaan, Romeolla on kivesvika, sekä hormonaalista kaljuuntumista, ja Dellalla nikamamuutos selässä. Romeo lopetettiin syksyllä 2022 nivelrikon takia.
Vuonna 2010 saapui Suomeen italiantuontiurokset Leonida Di Villa Federici & Cico, yhteistyössä kennel Tubero d’Oron kanssa. Harmillisesti poikien terveystulokset eivät olleet riittävät jalostusmielessä, mutta molemmat elävät mukavaa kotikoiran elämää omissa perheissään. Valitettavasti Lennu kuoli ennenaikaisesti vuonna 2013.
Vuonna 2011 tiimiimme liittyi ihana italiantuontinarttu FI MVA FI JW-11 Di Villa Federici Emma, joka on ”mittatilauspentu” mahtavista vanhemmista Zorro ja Fedora, ja alkuvuodesta 2012 saimme Suomeen italiantuontiuros Di Villa Federici Almiranten, molemmat yhteisomistuksessa Kennel Tubero D’Oron kanssa. Myös ihana IT FIN MVA JWW-08 EUJW-08 Tenente Farinacci Di Villa Federici muutti alkuvuodesta 2012 asumaan pysyvästi Jutan luo tänne Suomeen. Tenente jouduttiin lopettamaan alkuvuodesta 2016, vain muutama viikko syöpädiagnoosin jälkeen. Almirante lopetettiin joulukuussa 2022.
Kuudes pentueemme syntyi toukokuussa 2013 yhdistelmästä Vittorio (Mancini) & FI EE MVA EE LT LV BALT VMVA HeVW-17 Nambervan Olandra, 1 uros ja 3 narttua. Kun Vihtori saapui Suomeen nuorena poikana vuonna 2009, sanoin puolivakavissani että siinähän se meidän Saran sulho on. Lonkkakuvien jälkeen (Vihtorin lonkat C/D) kuitenkin jätettiin tämä suunnitelma ja Saralle etsittiin yksi ruotsalainen sulho ja yksi suomalainenkin, mutta kummallakaan kerralla ei onnistanut. Ruotsissa olimme väärään aikaan, ja Suomessa kun vihdoin astutus onnistui, niin pennut kuolivat ennen syntymää. Niinpä päätimme kuitenkin palata alkuperäiseen suunnitelmaan, koska Vihtori lonkistaan huolimatta oli luonteeltaan ja muulta terveydeltään täydellinen pari Saralle. Valitettavasti yksi narttupennuista jouduttiin lopettamaan reilun vuorokauden iässä leuan epämuodostuman vuoksi. Tästä kauan odotetusta pentueesta sijoitimme nartun Zini (FI MVA Nambervan Rachele, 1x VARA-CACIB). Zini on menestynyt erinomaisen hyvin näyttelyissä, mutta periytti valitettavasti varsin isoa kokoa. Ainoa uros FI EE MVA Nambervan Ramazzotti otti ensimmäisen sertinsä jo toisella näyttelykerrallaan 12 kuukauden iässä ja CACIBin 3-vuotiaana. Vaikka pentueen nartuista tulikin melko kookkaita, olemme erityisen tyytyväisiä koko pentueen luonteisiin, kaikki ovat avoimia ja välittömiä, mikä ei aina ole itsestään selvää lagotoilla. Rampe lopetettiin syksyllä 2023.
Seitsemäs pentue syntyi syyskuussa 2013 yhdistelmästä Sato (Mancini) & FI MVA Nambervan Petronilla, 5 urosta ja 4 narttua. Pentue on meidän lähinnä nimellisesti, sillä pennut asuivat vieroitukseen asti Sagan kotona Keravalla, ja yksi pentu Matta (Nambervan Scilla) jäi asumaan Sadun luo. Otto valikoitui isäksi pennuille, sillä se oli rakenteen ja suvun puolesta sopiva pari Sagalle. Tästä pentueesta sijoitimme pitkän pohdinnan jälkeen nartun Tiuku (Nambervan Sabrina). Urospentu FI EE MVA Nambervan Sarno teki kennelhistoriaa ottamalla BIS1-PENTU voiton Spanieliliiton Päänäyttelyssä Tammelassa 2014, ja saavutti TOKOssa TK1-koulutustunnuksen, sekä RallyTokossa koulutustunnukset RTK1 ja RTK2, sekä sijoittui kolmanneksi Vuoden Superlagotto 2015-kilpailussa. Uros Nambervan Sergente on suorittanut homekoirakoulutuksen omistajansa Leenan kanssa ja toimi työkoirana yrityksessä Espoon Homekoirat. Valitettavasti tässä pentueessa terveystulokset eivät olleet ihan sitä mitä odotettiin. Sirionilla todettiin idiopaattinen epilepsia vuonna 2016, ja pentueella on kokonaisuudessaan huonot lonkkatulokset. Näistä syistä Tiukua ei käytetty jalostukseen. Lenni jouduttiin lopettamaan äkillisen sairauden takia kesällä 2017, Nuusku keväällä 2022,Sampo kesällä 2022 ja Kessu keväällä 2023.
Syksyllä Terhi Järvenpää (kennel Come Se) ehdotti tuontiuroksen hankkimista kimppadiilillä, ja niinpä meille saapui nuori italialainen Regun Lobo. Lobon omistimme yhdessä Terhin (kennel Come Se) ja Marisan (kennel Tubero D’Oro) kanssa. Lobo on yhdeksännen pentueemme isä. Lobo siirtyi sijoitusperheen omistukseen syksyllä 2017.
Kahdeksas pentueemme syntyi maaliskuussa 2015 yhdistelmästä FI EE MVA Nambervan Ramazzotti & FI MVA FIJW-11 Di Villa Federici Emma, 4 urosta ja 2 narttua. Ensimmäistä kertaa pääsimme tekemään yhdistelmän, jossa on omakasvattimme isänä. Emman astuttaminen oli siirtynyt puolella vuodella alkuperäisestä suunnitelmasta, ja olimme ehtineet miettiä sille tuontiurosta pariksi. Kun sitten Rampe ehtikin lonkkakuviin syksyllä 2014, ei ollut enää mitään epäselvyyttä siitä, mitä urosta käytämme Emmalle. Rampe on isänsä poika, yhtä pomminvarma luonteeltaan ja lisäksi se on rakenteeltaan saanut vanhempiensa hyvät puolet. Pentueesta kotiin jäi Demi (C.I.B C.I.B-V POHJ FI SE DK NO EE LT LV BALT MVA FI CH VMVA ATV-19 HEW-22 EUVW-23 EUVCW-23 MVV-23 MVV-24 Nambervan Titania, 6x CACIB, 5x VARA-CACIB) ja sijoitukseen Mette (Nambervan Tauriel, SERT). Demi teki näyttelyissä varsin komeat tulokset hyvin lyhyessä ajassa, ja saavutti kansainvälisen muotovalionarvon vain 2 vuoden ja 5 kuukauden iässä. Ensimmäistä kertaa kävimme teettämässä pentutestin Kikka Pitkäsen luona Koirankujeessa, ja testissä kaksi pennuista sai harrastus/kisakoira-pisteet ja loput neljä ns. helpon koiran pisteet. Kaikki pentueen koirat ovat todella mukavan luonteisia ja hyvärakenteisia. Demi on kennelimme ensimmäinen kansainvälisen muotovalionarvon saavuttanut koira.
Kesällä 2015 kävimme Italiassa Milanon Maailmanvoittajanäyttelyssä, ja sen jälkeen Marisan (kennel Tubero d’Oro) kanssa käytiin tutustumassa muutamaan kenneliin ja tehtiin pentutilauksia. Syksyllä saimmekin sitten ensimmäisen näistä ”tilauksista” Suomeen, pikkuneiti Solera (kasvattaja Marco Nicolai) muutti Porvooseen sijoitusperheeseen yhteisomistuksessa kennel Tubero d’Oron kanssa. Lera edustaa vahvaa tryffelikoiralinjaa ja on varsin erisukuinen kuin aiemmat tuontikoiramme.
Toukokuussa 2016 syntyi yhdeksäs pentueemme yhdistelmästä Regun Lobo & FI MVA Nambervan Rachele, 2 urosta ja 4 narttua. Lobo oli jo Italiasta tullessaan ”korvamerkitty” Zinin sulhoksi, sillä oli terveystutkimukset tehtynä ja kooltaankin se oli sopivan pieni. Pennuista sijoitimme narttupennut Irma (FI AVA Nambervan Undomiel, SERT) ja Muffe (Nambervan Utopia). Irma on kunnostautunut harrastuslajeissa, tuloksena jo koulutustunnukset RTK1, RTK2 ja TK1, sekä ensimmäisenä kasvattinamme saavutti syksyllä 2021 agilityssä FI AVA-tittelin. Pentutestissä 3 pentua sai harrastus/kisakoira-pisteet ja 3 ns. helpon kotikoiran pisteet. Pojilla on valitettavasti häntämutkat, mutta muuten koko pentue on todella hyvärakenteisia koiria, vaikkakin hiukan isokokoisia. Keväällä 2020 Ulmo sairastui äkillisesti ja jouduttiin lopettamaan. Harmillisesti emme saaneet Irmaa astutettua, joten tämä sukulinja ei saanut jatkoa.
Syksyllä 2017 saapui Suomeen kauan odotettu italiantuontimme FI MVA Oreno Di Campoleone (kasvattaja Luca Rondinini). Oreno on yhteisomistuksessa kennel Tubero d’Oron ja Iida Suomisen kanssa, ja asuu Helsingissä. Orenon sukutaulusta löytyy sellaisia linjoja, joita ei omien koiriemme taustoissa ole. Jo ensimmäisissä pentunäyttelyissään, viikon yli 5kk vanhana, Oreno saavutti uskomattomat tulokset, RYP-1 ja Best in show 2, ja toisessa näyttelyssä RYP-3! Valionarvonsa Oreno viimeisteli syksyllä 2022. Orenolla on yhdet pennut Tubero d’Oro kennelissä. Kesällä 2023 silmä- ja sydäntarkastuksessa Orenolta löytyi epäily sydänsairaudesta ja silmässä todettiin myös muu muutos (ei perinnöllinen), tästä syystä seuraamme tilannetta ja jalostuskäyttö on jäissä ainakin muutaman vuoden.
Kymmenes pentueemme syntyi elokuussa 2018 yhdistelmästä FI MVA Nuxo Troy & C.I.B C.I.B-V POHJ FI SE DK NO EE LT LV BALT MVA FI CH VMVA ATV-19 HEW-22 EUVW-23 EUVCW-23 MVV-23 MVV-24 Nambervan Titania, 2 urosta ja 3 narttua. Demille oli mietitty alkujaan eri urosta, mutta kun astutus ei onnistunut, päädyttiin kokeilemaan komeaa ja kokenutta Rokia. Rokin terveystulokset ja avoin, vaikkakin hiukan häslä, luonne olivat oleelliset syyt sen käyttöön. Kotiin jäi tästä pentueesta Elle (C.I.B NORDIC FI SE DK EE MVA Nambervan Vogue, 6xCACIB), joka saavutti ROP-sijoituksen ennätysnuorena, vain 9,5kk iässä, Elle oli Best in Show keväällä 2022 Hollannin lagottojen erikoisnäyttelyssä sekä kesällä 2023 Ruotsin lagottojen erikoisnäyttelyssä, sekä kesällä 2023 VSP Suomen Lagottoklubin erikoisnäyttelyssä. Valionarvoon on yltäneet myös C.I.B FI SE DK NO SI EE LT LV BALT MVA Nambervan Versace ja C.I.B FI SE EE MVA PMJV-19 HEW-22 EE LT JMVA Nambervan Volare. Volare saavutti myös PMJV-19 tittelin Tukholmassa joulukuussa 2019. Nambervan Vilya saavutti rally-tokossa TK1-koulutustunnuksen suoraan kolmessa kokeessa. Koko pentue on perinyt äidiltään ja isältään parhaat puolet luonteiden osalta.
Yhdestoista pentueemme syntyi maaliskuussa 2019, yhdistelmästä FI EE MVA Nambervan Ramazzotti & Solera, yksi uros. Solera on suvultaan hyvin erilainen (ja siksi tuntematon) kuin mitkään suomalaiset koirat, joten päätimme käyttää sille Rampea, jonka suvun tunnemme hyvin. Pentuja syntyi kaksi, mutta valitettavasti toinen pentu ei selvinnyt.
Syksyllä 2019 lähdimme ensimmäistä kertaa omien koirien kanssa Italiaan Bagno Di Romagnan Radunoon ja samalta reissulta tarttui mukaan Dana Del Ginestreto, josta kasvoikin kaunis lagottotyttö. Valitettavasti Danaa jännittää arkielämässä erilaiset kirkkaat valot, ja tästä epävarmuudesta johtuen jäi Dana pois jalostusohjelmastamme.
Kahdestoista pentueemme syntyi toukokuussa 2020, yhdistelmästä NO MVA NJV-18 NV-18 PMJV-18 NV-19 Gleska By The Sea – C.I.B C.I.B-V POHJ FI SE DK NO EE LT LV BALT MVA FI CH VMVA ATV-19 HEW-22 EUVW-23 EUVCW-23 MVV-23 MVV-24 Nambervan Titania, 1 uros ja 5 narttua. Freddien näimme ensimmäistä kertaa juniori-ikäisenä Norjan Tromssassa, ja toisen kerran Itävallassa Euroopanvoittajanäyttelyssä. Freddie on suvultaan erilainen ja luonteeltaan todella mukava uros, ja terveyskin on kohdallaan.Toiveissa on, että nämä pennut yltävät samanlaisiin suorituksiin kuin isosisaruksensa. Pentueesta kotiin jäi Mila (FI EE MVA EE JMVA Nambervan Yavanna, 2x CACIB, 1x RYP2, 1x RYP3) ja sijoitukseen Kira (FI MVA Nambervan Yakira, 1x ROP). Tittelin metsästyksen aloitti ensimmäisenä pentueen ainoa uros, C.I.B FI NO SI EE LT LV BALT MVA EE LT LV BALT JMVA Nambervan Yves Saint Laurent. Alma on myös valiovauhdissa yhdellä SERT-tuloksella. Pentueen koirat ovat kaikki pienikokoisia mutta tasaisia ulkonäöltään ja erityisen mukavia luonteiltaan.
Kolmastoista pentueemme syntyi kesäkuussa 2021 yhdistelmästä Elton John Dütt Nordlicht – C.I.B NORDIC FI SE DK EE MVA Nambervan Vogue, 3 urosta ja 3 narttua. Elton valikoitui pentueen isäksi sukunsa sekä rakenteen ja terveyden perusteella. Pentueesta sijoitukseen meni Ruusa (Nambervan Zinnia, SA). Peppi (FI MVA Nambervan Zea) on Gewitter-kennelin omistuksessa). Pentueen koirat ovat isokokoisia, mutta muuten hyvärakenteisia koiria ja luonteiltaan tasapainoisia.
Neljästoista pentueemme syntyi 8.9.2023 yhdistelmästä FI NO MVA Tallhaga Arnaldo -C.I.B NORDIC FI SE DK MVA Nambervan Vogue, 4 urosta ja 2 narttua. Ellen ensimmäisten pentujen koon ja lonkkatulosten johdosta päädyimme käyttämään Neroa, joka on ihannekorkuinen ja aiempien pentujensa perusteella periyttää hyvää lonkkaa. Pentueesta kotiin jäi pitkällisen harkinnan jälkeen Merri (FI JMVA NOJW-24 OSLOJW-24 Nambervan Armani) ja sijoitukseen Dora (Nambervan Amaranth). Ja Jutalle muutti Effie (Nambervan Amidala). Nambervan Avallone muutti Alankomaihin, ja on siis ensimmäinen meiltä ulkomaille myyty pentu.
Viidestoista pentueemme syntyi yhdistelmästä C.I.B NORDIC FI DK SE NO LT MVA EE JMVA TLNJW-19 EEJV-19 PMV-21 HEW-23 Passo Corto – Nambervan Zinnia, 2 urosta ja 5 narttua. Paavo valikoitui pentueen isäksi sosiaalisen ja avoimen luonteensa, sekä oman että jälkeläistensä terveystulosten perusteella. Yhdellä pennuista on muutamaa nikamaa lyhyempi häntä kuin muilla. Pentueesta sijoitukseen jäi Dada (Nambervan Baldanza), joka erottui porukasta jo pienenä rohkean luonteensa ansiosta.
Tulevaisuus on siis varsin valoisan näköinen tällä hetkellä, paljon lupaavia koiria, joita toivottavasti nähdään niin harrastuskentillä, kuin näyttelyissäkin! Seuraavia pentuja suunnitelmissa loppuvuodesta 2024.
Voit nähdä kasvattejamme Perhemediat Oy:n kirjassa Suomen suosituimmat koirarodut- Lagotto Romagnolo, jonka kuvituksessa esiintyy kasvattamiamme koiria. Perhemedia julkaisi myös vuosikalenterin 2008 ja palapelin, joissa esiintyy samaiset kasvattimme. (kuvissa kantanarttumme Peppi Delle Farnie sekä kasvattimme N.Lorien, N.Mellon, N.Narya, N.Nenya ja N.Nino, sekä pentukuvissa näiden lisäksi N.Matteo ja N.Neo)
Jäsenyydet:
Suomen Kennelliitto
Suomen Lagottoklubi ry
Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki ry HETI
Kurssit:
Kasvattajan peruskurssi (Lisbeth v.2003 & Kristiina v.2004)
Kasvattajan jatkokurssi (Kristiina v.2013)
Jalostusneuvojien peruskurssi (Kristiina v.2011 ja 2023)
Pätevyydet:
Vastaava toimitsija (jalostustarkastus) (Kristiina v.2016-2021)
Luottamustehtävät:
Krisse kuuluu tällä hetkellä lagottojen jalostustoimikuntaan (2006-2013 & 2016-), sekä kuului Suomen Lagottoklubin hallitukseen vuosina 2004-2007 ja 2009-2010.
Palkinnot ja kunniamerkit:
Vuolasvirta palkinto v.2022
Suomen Lagottoklubin hopeinen ansiomerkki v.2015 (Krisse)
Suomen Lagottoklubin kultainen ansiomerkki v.2020 (Krisse)
Suomen Lagottoklubin kunniajäsenyys v.2021 (Krisse)