Lagoton turkin hoito-opas
Jokainen lagotto on karvanlaadultaan yksilö, ja jokainen turkki tarvitsee omanlaisensa hoitotavan, tässä muutamia eri metodeja.
Kampaaminen
Lagoton turkkia on helpoin kammata villakoirakammalla ja karstalla, myös pohjavillaharaa voi käyttää, mutta jos turkki on pahasti takussa tai huopaantunut, voi olla paras leikata turkkia lyhyemmäksi ennen karstaamista. Minulla on tapana karstatat koirat ennen pesua, joten käytän aina karstatessa/kammatessa suihkutettavaa hoitoainetta/kampaussuihketta, esim. Chris Christensen Ice on Ice, Biogroom Anti-Stat spray, Ring5 Coat Gloss. Pahimmat takut voi leikata auki saksilla. Huopapaakkuja voi myös koittaa selvittää käyttämällä esimerkiksi Ring5 Untangle takunselvitysainetta. Ainetta hierotaan takkuun ja annetaan kuivua, jonka jälkeen takkua voi kammata auki vähän kerrallaan.
Kun lagoton kampaa auki, pitää se aina vähintään kastella sen jälkeen, mieluiten pestä shampoolla.
HUOM! Pennun karvaa voi harjata useammin kuin kerran kuussa, sillä se ei vielä kiharru tiiviisti kuten aikuisen koiran turkki! Voit siis kammata pentua vaikka joka päivä siitä lähtien, kun se on kotiin saapunut. Noin 4-5kuukauden iässä karva alkaa olla siinä vaiheessa, ettei kannata joka välissä kampailla, mutta silloin pentukin on jo oppinut, että kampaaminen on normaali toimenpide. Myös saksimista kannattaa opettaa pennulle säännöllisesti, vaikka kerran viikossa.
Yleisesti ottaen lagoton turkkia ei tarvitse, eikä saakaan kammata auki kuin n.kerran kuussa tai harvemmin. Jos turkkia kampaa auki liian usein, siitä lähtee luonnollinen rasvaisuus, ja turkki takkuuntuu entistäkin pahemmin. Turkista täytyy tietenkin poistaa roskat ja takkuuntumat säännöllisesti! Takkujen poistoon on useampi vaihtoehto, kammata ne auki, selvittää sormin tai leikata kokonaan saksilla pois. Jokaisella lagotolla on yksilöllinen karvanlaatu ja pohjavillan määrä, joten yhdellä toimiva harjaustapa tai trimmaus ei välttämättä toimi toisella. Kannattaa kokeilla miten oman koiran turkki parhaiten pysyy kunnossa, tärkeintä on, ettei koiran tarvitse kärsiä huopaantuneesta/liian paksusta turkista.
Peseminen
Lenkin jälkeen voi olla tarpeen pestä koiran tassut ja mahanalunen, ja silloin riittää pelkkä huuhtelu vedellä.
Kerran kuussa (tai harvemmin) koiran voi pestä shampoolla (lagotolle sopivia ovat esim. MD-10 Texture Volume, Ring5 Texture, Chris Christensen Spectrum One, Chris Christensen White on White, Euro Groom, hyvää arkipesuainetta on myös yleispesuaine Teepol (löytyy autotarvikeosastolta joistakin kaupoista).
Ennen shampoopesua täytyy turkki siis ensin kammata, ja sen jälkeen pestä. HUOM! Shampoot pitää AINA laimentaa pesua varten, ”raaka” shampoo vie karvasta rasvaisuuden. Itse pesen koirat pesuvatiin laimennetulla shampoovedellä (7litraa vettä ja n. 0,5-1 desi shampoota).
Pesun jälkeen turkkia puristellaan pyyhkeellä, ja yleensä koira ravistelee pesun jälkeen niin tehokkaasti, että kuivuu nopeasti. ”Värillisten” lagottojen turkki ei yleensä tarvitse hoitoainetta, mutta vaaleille koirille voi käyttää All Systemsin Botanical Conditioneria tai Chris Christensen Spectrum One hoitoainetta. Chris Christensen Thick’n’Thicker-hoito-aine sopii käytettäväksi 1-2viikkoa ennen näyttelyitä (antaa karvalle tuuheutta ilman että turkki pehmenee). Parhaiten turkki kuivuu kiharalle, jos koira saa kuivua itsekseen, kesäaurinko on paras turkin kuivain!
Vaaleille koirille tulee usein värjääntymiä suupieliin ja silmien alle, värjääntymät saa häivytettyä millä vain valkoisen koiran shampoolla (esim. Chris Christensen White on White tai 1# Allsystems Professional Whitening), jolloin voi käyttää laimentamatonta shampoota.
Talvisin ja muutenkin tarpeen mukaan, voi suihkuttaa turkkiin harjaamiseen soveltuvaa hoitoainetta (suihkutettavaa) tai hieroa hoitoainetta suoraan kuivaan turkkiin, näin turkki säilyttää kosteutta eikä muutu kuivaksi ja sähköiseksi.
Trimmaaminen
Lagoton turkin voi pitää sopivan pituisena leikkaamalla saksilla, tai ajaa lyhyeksi koneella. Mikäli ei käy näyttelyissä, voi turkin pitää pysyvästi lyhyenä ajamalla sen 3-4- kertaa vuodessa. Lyhyt turkki ei niin helposti takkuunnu, eikä vaadi yhtä paljon huoltoa ja harjaamista kuin näyttelypituinen. Lagoton turkkia voidaan pitää näyttelypituudessa vaikka koko elämän, mutta silloin takut tulee poistaa säännöllisesti, noin 2-4 viikon välein. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että lagoton karva kasvaa kokoajan, ja turkkiin tarttuvat roskat aiheuttavat takkuja ihan kaikenpituisiin turkkeihin. Turkkia ei siis voi jättää kokonaan hoitamatta trimmien välissä.
Koneella trimmaamisesta on lagottopiireissä hyvin monta eri mielipidettä, itse olen trimmannut Rillan koneella 3 kertaa ensimmäisen ikävuoden aikana, muita taas ei ole koskaan ajeltu koneella, vaan olen saksilla leikkaamalla pitänyt niiden turkit ympärivuoden näyttelypituudessa… Lagoton karva muuttuu pikkuhiljaa, pentukarva on pehmeää ja kihartuu vähemmän kuin aikuisen karva. Karva muuttuu pikkuhiljaa kihartuvaksi, joten pentukarvaakin on hyvä lyhentää kuukauden välein saksilla, tai sitten ajaa koneella n. 4kk:n iässä. Toisin kuin usein kuulee sanottavan, ei turkin värillä ole merkitystä sen osalta, miten nopeasti turkinlaatu muuttuu ja millainen kihara koiralle aikuisena muodostuu. Toisissa sukulinjoissa turkki on karheaa kiharaa jo puolivuotiailla, kun taas toisissa linjoissa ei aikuisenakaan ilmene oikeanlaista turkinlaatua ja kiharat saattavat olla hyvin heikkoja. Yleisesti voidaan sanoa, että lagoton turkki on ”valmis” noin 2-vuotiaana, eli sen jälkeen turkinlaatu ei enää paremmaksi muutu.
Jos karva on päässyt tosi pitkäksi ja on huopaantunut ja takussa, on helpointa ajella karvat pois. Jos ei halua leikata turkkia, voi koiran pestä kampaamatta ja pesun jälkeen käyttää hoitoainetta (ihmistenkin hiustenhoitoaine käy), jolloin karvaa on mahdollista kammata sen kuivuttua. Tämän jälkeen karvaa voi leikata hieman lyhyemmäksi ja sen jälkeen kastella kunnolla, jotta turkki taas kihartuu. Yleensä pahasti huopaantunut karva on kuitenkin ns. vanhaa karvaa, ja vaikka sen saisikin selvitettyä, voi turkki mennä nopeasti uudelleen takkuun.
Kun turkki on leikattu lyhyeksi, kestää noin 2-3-kuukautta, että se kasvaa näyttelykuntoon, eli noin 3-5cm pitkäksi. Mikäli myös pää on ajettu lyhyeksi, kestää näyttelykuntoon kasvaminen kauemmin, sillä pääkarvojen tulee olla pidemmät kuin muualla.
Koska lagottoa on säännöllisesti trimmattava, on hyvä opettaa pentu seisomaan pöydällä. Silloin pitää olla tarkkana ettei koira pääse putoamaan alas, koira ei myöskään saa hypätä isompana itse pois pöydältä, vaan koira nostetaan aina pöydälle ja siltä pois.
Turkin ajelemiseen käytetään konetta (2-tehoiset trimmauskoneet sopivat lagoton ajoon, esim. Oster A5), muuten lagoton turkin leikkaaminen onnistuu parhaiten pitkillä trimmaussaksilla (esim. Roselinen leveäteräiset trimmaussakset). Myös Fiskarsin hiussakset ovat kätevät trimmisakset. Tassukarvojen leikkuuta varten on hyvä olla tylppäkärkiset pienet sakset.
Näyttelytrimmaus
Näyttelyitä varten turkki siistitään, jos turkki on päässyt kasvamaan kovin pitkäksi, pitää sitä lyhentää. Lagoton turkki leikataan koiraa mukaillen, päähän jätetään enemmän karvaa niin, että pää näyttää pyöreältä. Sopiva näyttelyturkin pituus rungossa on n. 3-4cm. Korvista leikataan ylikasvavat karvat pois, silmien edestä leikataan vähän karvaa pois niin, että silmät näkyvät. Ei kuitenkaan otsasta ja silmien väliseltä alueelta, sillä silloin näyttää helposti siltä, että koiran silmät olisivat liian lähellä toisiaan… Lagotolla ei kuulu olla pitkää partaa, vaan kuonon karvat leikataan ”hygieenisiksi” eli suht lyhyiksi. Tassujen karvat siistitään niin, että tassut näyttävät pyöreiltä. Hännästä karvat leikataan myös niin, että se muistuttaa porkkanaa.
Välineet turkinhoitoon
Villakoirakampa, 2-osainen metallikampa, pyöriväpiikkinen hara, Fiskarsin hiussakset, Roseline trimmisakset (malli 88080), Artero 2-puoleinen karsta, Le Pooch 2-puoleinen karsta (medium)